Vis wegen op een varend schip, het kan

Afak Techniek partnert met Penko Engineering voor een innovatieve weegoplossing.

BELIZE Vis wegen op een grote trawler, die voortdurend trilt en met de zee meebeweegt, is een flinke uitdaging. Toch is het Penko Engineering gelukt. Op de Navigator worden pelagische vissoorten tot 1% van het gewenste gewicht afgewogen en gedoseerd. De nauwkeurigheid waarmee bulkhoeveelheden nu batchgewijs worden gewogen is een absolute noviteit.
Het project van de weegapplicatie door Penko maakt deel uit van een nog groter project dat Afak Techniek uitvoert in opdracht van het IJslandse bedrijf Uthafsskip. Afak uit Katwijk is hoofdaannemer van dit soort projecten en gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van machines voor visverwerkende bedrijven. Deze worden zowel op het vaste land als aan boord van visserijschepen geïnstalleerd. Afak levert de fysieke constructie van de transport-, sorteer- en stapelinstallaties.
Penko en Afak werken al meer dan 25 jaar samen. Veel projecten in de visserij zijn door beiden bedrijven uitgevoerd, variërend van vervoer- en weeg-, tot doseersystemen van vis. De bijdrage van Penko aan deze projecten bestaat uit de complete automatisering van transport, sortering en stapeling van visproducten. Ook de bijbehorende besturingen voor weegtechniek, PLC’s en schakelkasten zijn door Penko geleverd en geplaatst. In het project met de Navigator leverde Penko vooral de vereiste weegtechniek.