Nieuws

Afak Techniek BV. viert 25 jarig jubileum!

Al 25 jaar de hofleverancier voor de visserij wereldwijd.

KATWIJK – Groot feest afgelopen zaterdag bij AFAK Techniek in Katwijk. De specialist in visverwerkingsapparatuur zowel aan boord van vriestrawlers en kotters als aan de wal vierde het 25-jarig jubileum met personeel en relaties.

AFAK (wat staat voor Apparaten Fabriek Katwijk) bestaat eigenlijk al sinds 1963. In 1993 werd AFAK echter meegesleept in het faillissement van de Meijn Groep, waarvan het Katwijkse bedrijf onderdeel was geworden.

Werknemers Buis van Velzen en Henk Mos namen de failliete boedel over, gingen verder onder de naam AFAK Techniek en begonnen opnieuw met tellen. In de visserij is het bedrijf vooral bekend van de verwerkingsdekken op de grote trawlers. Ook in landen als IJsland en Rusland is AFAK Techniek heel actief.

Lees verder

Vis wegen op een varend schip, het kan!

Afak Techniek partnert met Penko Engineering voor een innovatieve weegoplossing

Vis wegen op een grote trawler, die voortdurend trilt en met de zee meebeweegt, is een flinke uitdaging. Toch is het Penko Engineering gelukt. Op de Navigator worden pelagische vissoorten tot 1% van het gewenste gewicht afgewogen en gedoseerd. De nauwkeurigheid waarmee bulkhoeveelheden nu batchgewijs worden gewogen is een absolute noviteit.

Het project van de weegapplicatie door Penko maakt deel uit van een nog groter project dat Afak Techniek uitvoer in opdracht van het IJslandse bedrijf Uthafsskip. Afak uit Katwijk is hoofdaannemer van dit soort projecten en gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van machines voor visverwerkende bedrijven. Deze worden zowel op het vaste land als aan boord van visserijschepen geïnstalleerd. Afak levert de fysieke constructie van de transport-, sorteer- en stapelinstallaties. Penko en Afak werken al meer dan 25 jaar samen. Veel projecten in de visserij zijn door beide bedrijven uitgevoerd, variërend van vervoer- en weeg-, tot doseersystemen van vis. De bijdrage van Penko aan deze projecten bestaat uit de complete automatisering van transport, sortering en stapeling van visproducten. Ook de bijbehorende besturingen voor weegtechniek, PLC’s en schakelkasten zijn door Penko geleverd en geplaatst. In het project met de Navigator leverde Penko vooral de vereiste weegtechniek.

Source:The factory Files
Continue reading